Wikipedia15 press release

Από Wikimedia User Group Greece
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Wikipedia γιορτάζει 15 χρόνια ελεύθερης γνώσης

ΛΑΡΙΣΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 1η Φεβρουαρίου, 2016 – Στις 15 Ιανουαρίου είχαμε την επέτειο της Wikipedia, της παγκόσμιας ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας όπου ο καθένας μπορεί να γράψει. Τις μέρες αυτές, συντάκτες και αναγνώστες σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν την ελεύθερη γνώση και το γεγονός ορόσημο της δημιουργίας της Βικιπαίδειας πριν από 15 χρόνια.

Η Wikipedia λανσαρίστηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2001 με ένα τολμηρό όραμα: έναν κόσμο στον οποίο κάθε ανθρώπινο ον θα μπορεί ελεύθερα να μοιραστεί το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Την εποχή εκείνη, η ιδέα ότι άνθρωποι απ'όλον τον κόσμο θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να κτίσουν μια εγκυκλοπαίδεια —δωρεάν—φαινόταν κάτι απίστευτο. Από τότε, η Wikipedia έχει σήμερα περισσότερα από 35 εκατομμύρια λήμματα σε εκατοντάδες γλώσσες, και χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Wikipedia εξακολουθεί να αναπτύσσεται από εθελοντές σε όλο τον κόσμο: κάθε μήνα, 80.000 εθελοντές συντάκτες συνεισφέρουν στο εγχείρημα.

Αναφορικά με αυτά τα 15α γενέθλια, 28 τοις εκατό απ'όσους ζουν σήμερα ποτέ δε γνώρισαν έναν κόσμο διαφορετικό χωρίς τη Wikipedia. Κι ενώ ένα μεγάλο τμήμα του διαδικτύου έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιωτικό χώρο η Wikipedia υπηρετεί όλους πάνω στη Γη, ανεξαρτήτως προέλευσης ή ηλικίας.

Η 15η Ιανουαρίου σηματοδοτεί όχι μόνο τη γέννηση της Wikipedia, αλλά και το ξεκίνημα ενός κινήματος. Η Wikipedia είναι πολλά περισσότερα από μια ιστοσελίδα. Η Wikipedia και τα αδελφικά της εγχειρήματα του Wikimedia αντιπροσωπεύουν έναν παγκόσμιο, χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης πόρο και κοινότητα μαζί για την ελεύθερη γνώση. Ιδού μερικά παραδείγματα:

  • Η Wikipedia ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 στα Αγγλικά, αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε άλλες γλώσσες —και μέσα στον πρώτο χρόνο, αναπτύχθηκε σε 18 γλώσσες. Σήμερα, είναι διαθέσιμη σε εκατοντάδες γλώσσες.
  • Οι εθελοντές επεξεργάζοναι και βελτιώνουν τη Wikipedia διαρκώς. Κάθε ώρα, πραγματοποιούνται 15.000 επεξεργασίες στη Wikipedia. Κάθε μέρα, 7.000 νέα λήμματα δημιουργούνται.
  • Η Wikipedia έγινε ένας από τους 10 μεγαλύτερους ιστότοπους στο κόσμο το 2007, και ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός ιστότοπος που βρίσκεται κοντά στην κορυφή.
  • Και δεν είναι μόνο η Wikipedia. Το Wikimedia έχει άλλα 11 εγχειρήματα ελεύθερης γνώσης, μεταξύ αυτών το Wikimedia Commons, το Βικιλεξικό, τα Βικιφθέγματα, το Wikispecies, και άλλα.
  • Το Wiki Loves Monuments, ένας παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας, που λανσαρίστηκε το 2010 για να συλλέξει εικόνες πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2011 ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος φωτογραφικός διαγωνισμός στον κόσμο. Παρόμοια εγχειρήματα όπως το Wiki Loves Earth, το Wiki Loves Africa, και το Wiki Loves Cheese, είναι διεθνείς φωτογραφικοί διαγωνισμοί που επικεντρώνουν σε άλλα θέματα.
  • Εθελοντές σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει χιλιάδες συνεργασίες με πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και μουσεία για να κάνουν τις καθιερωμένες κρατικές ή ιδιωτικές συλλογές ευρύτερα διαθέσιμες.

"Η Wikipedia μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε πως μπορούμε να συγκεντρώσουμε και να μοιραστούμε τη γνώση", έχει πει ο ιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales, "Η γνώση δεν μας δίνεται πια από κάπου ψηλά, αντίθετα μοιράζεται ελεύθερα απ'όλους online. Η Wikipedia φάνταζε σαν μια παράλογη ιδέα στην εποχή της — μια online εγκυκλοπαίδεια όπου ο καθένας μπορεί να γράψει. Εντούτοις, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές απ'όλο τον κόσμο που έκαναν τη Wikipedia πραγματικότητα."

Αυτές τις μέρες γιορτάζουμε όχι μόνο τη Wikipedia, αλλά όλα τα εγχειρήματα, τις συνεργασίες, τις εκδηλώσεις, και τη χαρά που ήταν το κίνητρο μας στην διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, με πολλά ακόμη που περιμένουμε να έρθουν. Η κοινότητα των συντακτών του Wikimedia σε όλο τον κόσμο οργανώνει πάρτυ, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις για να ανταμώσουν τα μέλη της κοινότητας και να γιορτάσουν τα 15α γενέθλια της Wikipedia.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα social media για να πείτε τι σημαίνει για σας η Wikipedia βάζοντας @Wikipedia ή κάνοντας χρήση του hashtag #wikipedia15. Δείτε επίσης τη σελίδα https://15.wikipedia.org/ .

Λίγα λόγια για τη Wikipedia: Η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη συλλογή συνεργατικά παραγμένης ελεύθερης γνώσης στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι συνεργατική δημιουργία που προστίθεται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους απ'όλο τον πλανήτη, από τότε που δημιουργήθηκε το 2001: ο καθένας μπορεί να την επεξεργαστεί, οποιαδήποτε στιγμή. Η Wikipedia προσφέρεται σε εκατοντάδες γλώσσες και περιέχει περισσότερα από 35 εκατομμύρια λήμματα. Κάθε μήνα, έχει περισσότερες από 15 εκατομμύρια επισκέψεις. Το περιεχόμενο της Wikipedia συνεισφέρει και επεξεργάζεται μια κοινότητα 80,000 εθελοντών συντακτών κάθε μήνα.


Σχετικά με την Κοινότητα Χρηστών Wikimedia Ελλάδος: Η Wikimedia Community User Group Greece (Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikimedia στην Ελλάδα) είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται στα ελληνόφωνα εγχειρήματα του Wikimedia Foundation και ενδιαφέρεται για οργάνωση και συμμετοχή σε εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό την στήριξη και προώθηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του Wikimedia στην Ελλάδα.